Havalar serinledi, sonbahar yağmurları başladı. Motosiklet sürücüleri için bu mevsimde yollar daha tehlikeli bir hal alıyor. Kaygan yollar, yağmur yüzünden görüş kısıtlaması gibi yolculuğu zorlayan şartlara yanlış ekipman kullanımı da eklenince sürücüler tedirgin yol almak yerine kimi zaman motosikleti garajda bırakmayı tercih eder. Yamaha Riding Academy’nin tecrübeli eğitmenlerinden Metehan Yılmaz’dan yağmurlu havalarda güvenli sürüş için riskleri minimize eden ve hayat kurtaran detayları sürücüler için sıraladı.
Yağmurlu havalarda trafik yoğunlaşır ve şehir içinde dur kalk artar. Öncelikle yola çıkmadan önce yapılması gereken stop lambası, sinyal lambası gibi elektrik aksamlarının çalıştığından emin olmak. Asfaltın en kaygan olduğu zaman, yağmurun ilk yağdığı andır. Ani hızlanmalardan, frenlemelerden ya da manevralardan kesinlikle kaçınmalısınız. Yolda oluşan su birikintileri, büyük çukurları saklayabilir. Bu yüzden trafiğe uygun temkinli bir hızla sürüşünüzü devam ettirmelisiniz.
Yağmurlu havalarda görüşünüz kısıtlanacağından koyu renk vizör kullanımından kaçınmalısınız. Görüşün kısıtlanması ve asfaltın kayganlaşması nedeniyle takip mesafenizi korumaya özen gösterin. Motosikletiniz zincir aktarmalı ise yağışlı havalardan sonra mutlaka zincirinizin tekrar yağlandığından emin olun. Doğru ekipman ve güvenli sürüş ile sadece yağmurlu havalarda değil, tüm hava koşullarında güvende kalın.
Kötü hava koşulları yoktur, yetersiz ekipman vardır.
Sürüş esnasında hareketlerimizi kısıtlamayacak ve su geçirmeyecek sürüş kıyafetleri kullanmalıyız diyen Yamaha Riding Academy’nin eğitmeni Metehan Yılmaz “kötü hava koşulu yoktur, yetersiz ekipman vardır” diyor. Metehan yılmaz “mutlaka kapalı kask tercih edilmeli. Kıyafetlerde hava daha karanlık olacağı için mutlaka reflektif materyaller bulunmalı. Mümkünse sürüş ekipmanları üstüne ayrıca yağmurluk giyilmeli. Spor ayakkabı gibi sürüşe uygun üretilmemiş ayakkabılar ıslak zeminde kayacağı için bilek korumalı bir motosiklet botunun tercih edilmesi gerekir. Hava sıcaklığının çok düştüğü bölgelerde termal içliklerin kullanılabilir. Hava soğuduğunda kask içinden gelen sıcak nefesimizden vizör buhar olur ve görüşü keser. Bu yüzden kaska uygun buğu önleyicilerin kullanımı oldukça önemli.
Diz örtüsü elcik koruma gibi aksesuarlarla motosikletin ana hareket manevralarında aktif çalışan el ayak gibi organlarımızı ıslanmaktan korur. Havanın iyice soğuduğu zamanlar için motosiklete monte edilen elcik ısıtıcılar da ısımızı yükseltmeye yardımcı olur” şeklinde bilgi verdi. Motosiklete uygun uzun ön cam kullanımı sürüş esnasında rüzgarı önler. Ayrıca yanımızda elektronik eşya taşıyorsak arka çanta (top case) ya da yan çantaların (side case) içerisine cihazlarımızı koruyacak su geçirmez iç çanta aksesuarlarını kullanabiliriz.
Yağmurlu havlarda ve kaygan yollarda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur lastikler. Kabak diye tabir edilen üstünde hiç tırnak kalmamış lastikler, üstünde su kanallarının bulunmaması nedeniyle motosikletin yağmurda yol tutuşunu azaltır. Sürüşü tehlikeye atan en önemli sebeplerden biridir bu. Motosiklet kullanıcıları mutlaka mevsime uygun lastikleri tercih etmelidir.